MIJN VERHAAL 2018-06-26T20:47:29+00:00

Als klein jochie was ik al

uren bezig met kleuren

Als kleine jongen had ik twee interesses: voetballen en tekenen. Met een bal kon ik uren zoet zijn. En ook met een stapeltje papier en stiften. Toen ik een jaar of acht was ontdekte ik de magie van kleuren. Ik tekende allerlei organische vormen in verschillende tinten. Zo kreeg ik een blad vol grillige vlakjes in allerlei kleuren. Enkele kleuren zogen me helemaal op, andere irriteerden me een beetje. Zo merkte ik dat elke kleur een eigen uitwerking op me had. Daarna keek ik naar de grenzen tussen de kleurvlakjes. Waar twee kleuren elkaar ontmoeten, gebeurt er iets bijzonders. De ene kleur heeft een uitwerking op de ander. De één kan de ander overschreeuwen, temperen, versterken… bij elke kleurcombinatie is dit effect weer anders.

Zo keek ik als jong jochie naar kleuren.

Als kleine jongen had ik geen idee dat ik van tekenen en kleuren mijn beroep kon maken. Tekenen, dat was toch geen beroep. Dat was een hobby.

Toen ik een jaar of twintig was, leerde schrijven en belandde op de redactie van een Haags nieuwsblad. In de avonduren volgde ik later de kunstacademie. Zo kon ik het schrijven met tekenen combineren. Ideaal voor het maken van een kinderboek. Inmiddels was ik vaste illustrator bij Diergaarde Blijdorp en combineerde ik daar tekeningen met foto’s. Die combinatie viel in de smaak bij uitgeverij Clavis. Ik mocht drie boeken maken. Over dieren. Enkele maanden later stonden ze in diverse warenhuizen en boekhandels. Bovendien werden ze ook nog eens vertaald in het Deens en Italiaans. Toen ik met mijn geliefde Jane een weekend naar Rome ging, stonden daar al mijn boeken. De rij was nog groter dan in onze eigen winkels. Het was alsof ik droomde.