MIJN VERHAAL 2019-06-07T14:32:53+00:00

Zoeken naar magie

Als kleine jongen zat ik uren achter elkaar te tekenen. Met een stapeltje papier en stiften kon ik uren zoet zijn. Toen ik een jaar of acht was ontdekte ik de magie van kleuren. Ik tekende allerlei organische vormen in verschillende tinten. Zo kreeg ik een blad vol grillige vlakjes in allerlei kleuren. Enkele kleuren zogen me helemaal op, andere stonden me tegen. Zo merkte ik dat elke kleur een eigen uitwerking op me had.

Na de middelbare school had ik geen idee dat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken. Daarom werd ik eerst journalist. Bij een Haags nieuwsblad leerde ik schrijven. Ik ontmoette vormgevers en dacht: dat wil ik ook. Op de kunstacademie ben ik serieuzer aan de slag gegaan met mijn tekeningen. Ik werd vaste illustrator bij Diergaarde Blijdorp en kwam in contact met uitgeverij Clavis. In de afgelopen tien jaar heb ik bij Clavis zo’n vijftig kinderboeken gemaakt. Variërend van schattige peuterboekjes, zoals ‘100 kusjes voor het slapengaan’ tot de populaire non-fiction reeks ‘de Wondere Wereld’.

In mijn non-fictie boeken vind ik beleving minstens even belangrijk als de feiten. Het liefst laat ik het bijzondere zien van iets, wat iedereen als gewoon ervaart. Bijvoorbeeld dat we één zon hebben. Er zijn ook planeten met twee zonnen. De gedachte alleen al prikkelt je fantasie. Ook zoek ik wetenswaardigheden, waar je even stil van wordt. Bijvoorbeeld dat de aardkorst slechts heel dun is en dat het diep daaronder zo heet is als op de zon. Het mooie daarvan is ook dat vrijwel iedereen dit onvoorstelbaar vindt, ongeacht leeftijd.

Bij het maken van een tekening of een boek is er sinds mijn kind-zijn eigenlijk niet veel veranderd. Ja, ik ben er wat serieuzer naar gaan kijken. Maar de basis is hetzelfde: ik pak een vel papier en een pen en experimenteer wat. Soms wordt het niets, maar soms ontstaat er iets, waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het blijft een soort magie. Als ik de emoties van mijn tekening zelf voel is de kans groot dat ik dat gevoel ook over kan brengen op mijn jonge lezers.